Duurzaam doen in de keuken: zo makkelijk kan een compostemmer in de keuken zijn!

Dit komt aan bod: 

Lekker makkelijk doen en tegelijk duurzaam bezig zijn? Dat kan met een compostemmer in de keuken!

Hiermee maak jij in een handomdraai de wereld ietsje duurzamer:

Verklein je ecologische voetafdruk simpel, door organisch afval met behulp van een GFT bakje (beter) te scheiden van de rest van je afval (lees bij 3x winst hoe dat helpt). Houd je GFT nog niet altijd apart: zie hiernaast onze makkelijke oplossing voor het scheiden van organisch keukenafval.
In de buurt van het aanrecht geplaatst kun je handig keukenafval /GFT in deze bakjes schuiven. Het geventileerde mandje beperkt luchtjes. Verder kan die zo nodig gebruikt worden om de zak naar de GFT-container of GFT-voorziening te brengen. Dankzij de composteerbare papieren zak blijft het GFT bakje schoon.

3x Winst door betere scheiding tussen GFT en restafval

Aangezien in Nederland verreweg het grootste deel van het keuken-GFT nog steeds in het restafval terechtkomt is hier nog heel veel ruimte voor verbetering. Minder gft bij het restafval levert 3x winst door:

1. Lagere afvalverwerkingskosten

Wist je dat het véél meer geld kost om GFT-afval te verwerken wanneer dit bij het restafval terechtkomt i.p.v. in de GFT-container? Dat komt doordat GFT bij het restafval verbrand wordt. Dat is veel duurder dan composteren. Conclusie: hoe beter GFT wordt gescheiden van restafval, hoe meer geld er wordt bespaard.

2. Minder CO2-uitstoot

Zoals velen die weleens een houtvuurtje hebben aangemaakt weten, kost het – letterlijk en figuurlijk – energie om vochtige dingen te laten branden. Als we het GFT vergisten en composteren levert het juist groene energie op in de vorm van biogas. Dat bespaart CO2. Met de compost die terug naar de akker gaat, zorgen we meteen ook voor CO2-opslag in de bodem. Kortom: dubbele CO2-besparing!

3. Behoud van waardevolle voedingsstoffen (compost).

Tenslotte, minstens even belangrijk als de eerstgenoemde redenen: door GFT te scheiden kan dit na compostering weer terug naar de akker. In de vorm van compost keren onmisbare mineralen en voedingsstoffen terug naar het land. Zo worden de voedingsstoffen die de vorig oogst heeft verbruikt weer aangevuld. Op deze manier is er de nutriëntenkringloop gesloten en blijft het land ook op de lange termijn vruchtbaar. Dus: je draagt door GFT goed te scheiden bij aan duurzame(re) voedselproductie.

Organisch keukenafval scheiden: praktische info & aan de slag

Wil je GFT en GFE (keukenafval) scheiden, maar vraag je af hoe zonder teveel gedoe? Met een GFT bakje op het aanrecht of in je keukenkastje is duurzaam doen gemakkelijk. Hieronder geven we antwoorden op veel gestelde vragen over ons product.

Gebruik je vaak verse groenen en produceer je bergen schillen, of loopt dat niet zo’n vaart maar zet je wel regelmatig koffie of thee, tik je een eitje, of eet je fruit? Vrijwel elk huishouden produceert dagelijks wat organisch (= natuurlijk, groen) keukenafval. Dit wordt ook wel GFT of GFE genoemd. Dat organische keukenafval levert na compostering perfecte voedingstoffen aan akkers waarop voedsel wordt verbouwd.

Ongeveer één papieren compostzak per persoon per week

Groente, fruit, keukenafval (eierschalen, schillen etc.), etensresten, koffieprut en thee (evt. met papieren filter/zakje), hooi/stro van kleine huisdieren. Geheugensteuntje: wat er wel/niet in kan staat ook op de vankeukentotcompost-zak zelf

  1. Zet of hang het GFT bakje op een plek die vanaf het aanrecht makkelijk te bereiken is. Bijvoorbeeld op het aanrecht of in een keukenkastje.
  2. Doe de papieren compostzak in het GFT bakje en verzamel daarin je keukenafval of GFE.
  3. Vervang de papieren compostzak wanneer die vol is of na een aantal dagen.
  4. Rol de bovenkant van de zak dicht en breng deze naar de GFT-container/GFT-voorziening.

Let op:

  • Giet té vochtig materiaal eerst af in de gootsteen.
  • Wees voorzichtig als de bodem van de papieren compostzak vochtig te vochtig is, hierdoor kan de bodem scheuren.
  • Breng de zak naar de GFT-container/GFT-voorziening als je toch al het huis uit gaat, op weg ergens heen, zodat je er niet apart voor hoeft te lopen.

De papieren compostzak absorbeert vocht, waardoor het GFT in de papieren compostzak droger wordt en dus minder geur afgeeft. Door de gaten je en het profiel op de bodem van het GFT bakje is er veel ventilatie waardoor de papieren compostzak tussendoor kan opdrogen. Op deze manier zijn er weinig luchtjes te verwachten.

Ja, de zak is composteerbaar en mag daarom gewoon bij het GFT. Dit is te herkennen aan het kiemplantlogo op de zak.

Het duurzame papier is composteerbaar en de gebruikte lijm en inkt zijn onschadelijk (zie hier voor de certificering). De zak kan ook in wormenhotels. Het papier zorgt er juist voor dat wormen beter groeien.

Buiten bewaard, gaat de zak mogelijk te snel stuk. De zak is ontwikkeld voor binnenshuis gebruik.

Heb je nog steeds een vraag over vankeukentotcompost-producten, neem dan contact op